01-04-2021. Nabeel Masih, un tânăr creștin pakistanez, a fost eliberat recent pe cauțiune, după ce a fost condamnat pe nedrept. În septembrie 2016, acesta fusese arestat pentru blasfemie și a petrecut peste patru ani în închisoare.

Ce ușurare pentru el și familia sa! Nabeel, în vârstă de 20 de ani, a fost eliberat pe cauțiune la începutul lunii martie. El a petrecut peste patru ani în închisorile pakistaneze. În 2017, în timpul judecării apelului său, am solicitat rugăciuni pentru eliberarea sa. (Vezi mesajul nostru din 17.2.2017, Pakistan: un creștin de 16 ani trebuie să rămână în închisoare).

Nu există dovezi

Sistemul judiciar pakistanez recunoaște acum că nu existau probe pentru a-l condamna pe acest tânăr creștin. Avocatul lui Nabeel, Naseeb Anjum, a susținut în fața instanței din Lahore (Pakistanul de Est) că nu există nimic care să sugereze că tânărul ̶ la data arestării sale, în 2016, era încă adolescent ̶ ar fi postat un «like» blasfemator pe Facebook.

O lungă bătălie juridică

În septembrie 2016, Nabeel a fost acuzat de blasfemie, pentru că ar fi «aprobat» și «împărtășit» o postare pe Facebook. Postul ar fi «dezonorat și tratat fără respect» pe Kaaba din Mecca, sanctuarul central al Islamului.

Nabeel avea 16 ani la acea vreme. Avocații săi au încercat să împiedice arestarea sa pe motiv că era minor și nu fusese niciodată condamnat. Din păcate, fără succes. La 7 februarie 2017, Tribunalul de Primă Instanță a respins cererea lor de eliberare pe cauțiune. În 2018, Nabeel a fost condamnat la zece ani de închisoare, devenind cea mai tânără persoană condamnată vreodată pentru blasfemie.

«A pierdut cei mai buni ani din viața lui»

Nabeel Masih este cel mai tânăr inculpat, care, conform legislației pakistaneze, a fost condamnat vreodată pentru blasfemie. O lege, care este folosită de nenumărate ori, pentru a intimida minoritățile religioase și pentru a obține pedepse personale.

Tânărul creștin va fi eliberat pe cauțiune, până când formalitățile pentru achitarea sa de blasfemie vor fi îndeplinite. Prin urmare, el nu ar fi trebuit să fie condamnat niciodată. Avocatul său intenționează să ia toate măsurile necesare în această privință: «Voi continua lupta pentru achitarea sa». Ne bucurăm pentru eliberarea lui Nabeel. Chiar dacă i s-au furat cei mai frumoși ani din viață, totuși Dumnezeu i-a făcut dreptate.

În 2019, a fost eliberată, după nouă ani de închisoare, Asia Bibi, o creștină pakistaneză. Și ea fusese întemnițată pentru blasfemie. Aceasta a fost achitată de pedeapsa cu moartea, în felul acesta deschizând calea pentru o schimbare în această direcție.

(Surse: World Watch Monitor și Al-Jazeera)

(Fotografie: imagine - eșantion)