18-03-2021. Jeni, o elevă creștină dintr-o școală publică din Indonezia, a refuzat să poarte hijab în gimnaziu. Fapta ei curajoasă favorizează promovarea libertății religioase.

Jeni, în vârstă de 15 ani, era de părere că, în calitate de creștină într-o instituție publică din Indonezia, nu trebuia să poarte văl islamic. Cu toate acestea, conducerea școlii nu a fost de aceeași părere. Jeni și părinții ei au fost convocați la o întâlnire.

Guvernul este împotriva intoleranței religioase

«Unde sunt drepturile noastre religioase? Este o școală publică», spunea Elianu, tatăl lui Jenis. Mama ei, a înregistrat pe ascuns discuția cu conducerea școlii. Apoi, înregistrarea a fost răspândită pe Facebook și a circulat pe rețelele asociale. Prin aceasta Elianu vrea să apere poziția fiicei sale. Lupta lui nu se rezumă doar la Jeni, ci și la generațiile viitoare.

Eforturile familiei nu a fost zadarnice. Ministrul Educației și al Culturii a luat o hotărâre în favoarea acesteia. El a explicat ca purtarea hijab-ului ca parte a uniformei școlare este o formă de intoleranță religioasă... pe care nu ar tolera-o multă vreme. Ministerul a înființat în acest scop chiar o linie telefonică, ca să împiedice repetarea unor asemenea practici.

Dărâmarea zidurilor

Un partener local de la Porți deschise este convins ca declarația ministrului deschide drumul creștinilor: «Guvernul central solicită autorităților locale să-și schimbe orientarea politică. Am contactat rețelele noastre pentru a pune tema activ în discuție.» Pentru partenerii noștri nu există nici o îndoială: «A venit timpul dărâmării zidurilor!»

În curând o școală fără predarea Islamului?

În același spirit, acesta face apel la o altfel de luptă: «Școlile publice trebuie să ofere clase pentru creștini și profesori în acest scop. Cei care nu sunt musulmani sunt, la ora actuală, obligați să accepte predarea Islamului și nu au posibilitatea să studieze propria lor religie.»

Nu toți creștinii din Sumatra de Vest sunt la fel de entuziasmați. În timp ce anumiți creștini vor să continue lupta pentru libertatea religioasă, alții, sunt de părere că Jeni și părinții ei pot să compromită atmosfera pașnică, de care cei care nu sunt musulmani se bucură în Provincie.

În realitate, situația din Nord-Vestul țării este mult mai tensionată. Acolo, se întâmplă adesea ca, în școli, copiii din familii creștine să fie insultați de către camarazii de clasă, aceștia din urmă fiind numiți păgâni. De asemenea, profesorii îi ridiculizează, punându-i să stea pe locurile cele mai din spate ale clasei.

În ciuda situației parțial dificile pentru creștini, îl lăudăm pe Domnul că Jeni are voie sa meargă la școala fără hijab. Directorul școlii și-a cerut chiar scuze față de ea pentru acest incident.

(Fotografie: Elevă din Indonezia în uniformă școlară)