04-03-2021. În Algeria, au fost condamnați, de curând, trei creștini din cauza blasfemiei. Aceste sentințe a fost pronunțate în urma un val de închideri ale bisericilor fără precedent. Însă creștinii se remarcă printr-un curaj și o credință ieșite din comun.

În data de 20 ianuarie 2020, în provincia Oran din Algeria, a fost arestat Hamid Soudad, un creștin de 42 de ani. Acesta fost judecat în data de 21 ianuarie, anul trecut, fiind condamnat la cinci ani de închisoare.

Acuzat din cauza blasfemiei
Hamid a fost învinuit cum că ar fi răspândit în rețele sociale o caricatură a profetului islamic Mohamed. Acesta s-a hotărât să facă recurs.

Totuși, Hamed nu reprezintă un act izolat. Doi creștini din Kabylei, foști musulmani, au fost, de asemenea, condamnați din cauza blasfemiei. Unul dintre ei a fost condamnat pentru 6 luni de închisoare, celălalt - pentru trei ani. Mai mult decât atât, amândoi au fost amendați.

În plus, pe lângă arestările făcute pe nedrept, au fost închise, pe criterii arbitrare, și clădirile bisericilor. Pastorul Salah, a cărui biserică din Tizi-Ouzou (Kabylei) a fost închisă, explică situația în felul următor: «Avem foarte mulți creștini, foști musulmani, ceea ce displace autorităților.»

Începând cu luna ianuarie 2018, treisprezece biserici protestante au fost închise. Nouă dintre acestea au făcut recurs împotriva acestei hotărâri. Totuși, anul trecut, în data de 27 noiembrie, doar trei dintre ele au câștigat în instanță.

Autoritățile au folosit ca pretext infectarea cu Covid-19, ca să îi incomodeze pe creștini. În martie 2020, au fost închise din cauza pandemiei toate clădirile bisericilor. La sfârșitul lunii octombrie, 2020, Guvernatorul a aprobat redeschiderea a 183 de moschei din Tizi Ouzou ca urmare a unei ordonanțe a Ministerului. Cu toate acestea, toate bisericile membre ale Comunității Bisericilor Protestante din Algeria au rămas închise, la fel și cele 25 de biserici protestante din Kabylei.

O biserică discretă, dar plină de râvnă
În ciuda persecuției, biserica din Algeria rămâne fermă pe poziții. De când s-au închis nenumărate biserici, creștinii algerieni au găsit și alte căi de a se întâlni. Textele biblice sunt citite în cafenele discret, de pe Smartphone: sunt întruniri de altă natură, pe care aceștia le organizează. Se urmărește evitarea evidențelor prin așezarea Bibliei pe masă sau prin practicarea rugăciunii cu ochii închiși. Nimic nu trebuie să sugereze practicarea părtășiei biblice sau a rugăciunii! Chiar și atunci când creștinii se întâlnesc în locuințe personale, se recomandă prudență. Întrunirile durează mai multe ore în șir și doar puțini credincioși pot pleca sau veni în același timp.

În ciuda discreției manifestate, creștinii din Algeria se remarcă printr-o credință neclintită și prin râvnă. Nimic nu pare să poată împiedica răspândirea Evangheliei în toată țara.