18-02-2021. Yeong Woo, un creștin nord-coreean, a petrecut mai mulți ani din viața sa într-un lagăr de muncă forțată și în închisoare. În condiții atât de dificile, încât și-a pierdut credința. Vocea lui Dumnezeu l-a asigurat ca «nu l-ar părăsi niciodată», ridicându-l de fiecare dată.

Ca adolescent, Yeong Woo (pseudonim) s-a hotărât să fugă din țara sa și a traversat înot, cu încă câțiva prieteni, râul Tjumen, ca să poată ajungă în China.

Acolo a întâlnit pentru prima dată creștini și a fost foarte impresionat de amiabilitatea lor. Așa a ajuns să-și schimbe părerea foarte aspră cu privire la ei, care s-a întemeiat pe o îndoctrinare ideologică, la care a fost expus ani de zile în Coreea de Nord.

Yeong Woo începe să studieze Biblia. Într-o noapte, a petrecut cu prietenii mai multe ore în rugăciune. A deschis ochii, când a simțit un pistol pe tâmplă. «Nici o mișcare!», a țipat cineva în chineză la el. La nici 18 ani, va fi trimis înapoi în Coreea de Nord și va fi arestat. După eliberarea sa, va reveni înapoi în China, unde va fi denunțat. De data aceasta, a fost trimis într-un lagăr de muncă forțată în apropiere de orașul de frontieră Hoeryong. «Deținuții de acolo erau așa de subnutriți încât nu mai arătau ca oameni la înfățișare», își amintește el.

Credință zdruncinată din temelii
Scenariul s-a repetat. «Pe vremuri, pedepsele pentru trecerea frontierei erau ușoare», își amintește Yeong Woo. Aflându-se a treia oară în captivitate, întâlnește, în lagăr, un om binevoitor, care este creștin și suferă. Yeong Woo l-a implorat pe Dumnezeu să-l vindece.

«M-am gândit, dacă Dumnezeu trebuie să salveze un om, atunci el este acesta. Însă omul a decedat sub ochii mei. Credința mea nu a putut face față acestui lucru.»

Din nou reabilitat de Dumnezeu
După ispășirea pedepsei sale, Yeong Woo a fugit din nou din Coreea de Nord, de data aceasta prin China, Vietnam și Cambodgia spre Coreea de Sud. Țara era cu totul altceva decât ceea ce știa el, și așa erau și bisericile acolo. În fiecare noapte, coșmarurile l-au adus înapoi în închisoare. Yeong Woo a căutat refugiu în dependența de jocurile de noroc și în alcool, ca să își uite trecutul. Până când, într-una din zile, ceva se schimbat. «Mă aflam de opt ani în Coreea de Sud. Uneori mergeam la biserică, însă ațipeam deseori în timpul serviciilor divine. Pentru prima dată în tot acest timp m-am rugat sincer: Doamne, ce s-a întâmplat cu mine? Dintr-odată, mi-a răspuns Dumnezeu, mai clar ca niciodată:‹Yeong Woo, Eu nu te-am părăsit niciodată.›»

«De data aceasta, cuvintele acestea au străpuns sufletul meu ca o sabie. Îmi tremura tot corpul. ‹Dumnezeul meu, îmi pare rău!› După care mi-a vorbit Dumnezeu din nou. ‹A sosit vremea. Mergi înainte!›» 

Pregătit pentru a consola pe suferinzi
Yeong Woo a știut ce a vrut Dumnezeu să-i spună. El trebuia să studieze teologie și să devină pastor. Și exact acest lucru a și făcut. La ora actuală, bărbatul de 39 de ani este căsătorit și împăcat cu destinul său. «L-am cunoscut pe Dumnezeu în mijlocul împrejurărilor dificile. Am impresia că în felul acesta Dumnezeu m-a pregătit pentru a consola pe cei aflați în suferință. Doresc să arăt poporului meu, ce înseamnă de fapt libertatea. Libertatea în Dumnezeu este speranța care nu se poate compara cu nimic altceva. Sper ca dumneavoastră și toți cei care sprijină Porțile deschise să se poată ruga pentru Coreea de Nord cu inima lui Dumnezeu.»