04-06-2020. Datorită reuniunilor online, viața bisericii din China a câștigat în vitalitate. Guvernul caută în zadar să interzică aceste întruniri.

După mai multe luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, biserica din China se arată a fi, în mod surprinzător, fortificată. Carantina a scos în evidență dorința de creștere spirituală a creștinilor. Bisericile locale s-au adunat împreună, ca să înființeze forumuri pe internet pentru rugăciune, pentru predici și cursuri biblice. Ca urmare, creștini au simțit nevoia să se roage stăruitor pentru bisericile locale, pentru orașe și pentru Guvern.

Începând cu 31 ianuarie, anul trecut, Partidul Comunist din China ar fi luat decizii în locul Uniunii Bisericilor și ar fi avut un cuvânt de spus în alegerea în funcție a pastorilor. Criza actuală pare să încetinească religia politică restrictivă, pe care Guvernul chinez a instituit-o de peste doi ani.

Posibilități noi s-au deschis pentru bisericile care au câștigat din nou mai multă libertate. În timpul pandemiei, reuniunile săptămânale online au devenit întâlniri zilnice, ceea ce a iritat autoritățile. Un pastor din Wuhan relatează: «Autoritățile ne-au avertizat să nu mai organizăm întruniri pe net. Însă întrucât aceștia nu pot pune în aplicare interdicția, ne adunăm în continuare în acest mod.»

În ciuda carantinei, creștinii chinezi spun că se simt mai apropiați unul de celălalt. Pe perioada crizei de sănătate, acestora le-au devenit mai conștiente nevoile fraților lor de credință. În felul acesta, s-au lansat în acțiunea de ajutorare a tuturor celora care sunt, în mod direct, afectați de boală, ca să poată fi aprovizionați cu măști, mâncare și echipament de protecție și, mai ales, ca să le slujească drept mărturie de prietenie și consolare. De asemenea, creștinii le oferă sprijin și vecinilor săraci și izolați, care nu dispun de o altă rețea de sprijin în acest sens.

Oricât de dramatică nu ar fi această pandemie, datorită acestui fapt, viața bisericii a avut de câștigat în vitalitate: creștinii se întâlnesc regulat online, ca să se sprijineasca reciproc și ca să slujească bisericilor lor. Aceștia au tras deja următoarea concluzie: «Nu este necesar să așteptăm până la izbucnirea altei pandemii, ca să mărturisim despre dragostea lui Isus!»

În regiunile în care restricțiile s-au relaxat, creștinii se întâlnesc din nou, în grupuri mici, ca să se roage împreună, să cânte și ca să se ajute reciproc. Pană acum nu s-a deschis încă nici o biserică.

(În imagine: Serviciu divin de Paști online într-o biserică chineză)