WWL

24-07-2018 Un semn de speranță pentru creștinii din Eritreea și Etiopia: pentru prima dată după 20 de ani de ruptură diplomatică, în sfârșit a ajuns o perspectivă de pace între cele două țări.

Relațiile între Etiopia și Eritreea devin mai calde. Cele două țări au fost în dezacord de la ultimul conflict armat (1998-2000) și de la independența Eritreei în 1993. Astăzi, dialogul se regăsește și o delegație eritreeană tocmai s-a stabilit în Etiopia.

Negocierile de pace promit consecințe benefice pentru creștinii din Eritreea și Etiopia, țari care fac parte din Indexul mondial al persecuției:

• În Eritreea (locul 6 din Index), biserica subterană ar putea fi recunoscută și recrutarea obligatorie ar putea fi domolită, ducând la eliberarea a sute de creștini reținuți.

• În Etiopia (locul 29 din Index), unii lideri ai bisericii considerați ca oponenți politici ar putea fi dați in libertate și ar putea fi ridicate restricțiile privind libertatea de exprimare (site-uri internet și posturi de televiziune blocate).

Eritreea a invocat un conflict cu vecinul său etiopian pentru a justifica recrutarea obligatorie. Un sistem de durată nelimitată în care reținuți sunt forțați la servitute și sunt uneori supuși torturii. Creștinii din bisericile care nu sunt recunoscute de Stat sunt expuse riscului de a fi arestate în orice moment. Se estimează că sute de creștini sunt prizonieri în Eritreea, dintre care unii, pastori, au fost deținuți de mai bine de 10 ani.

Societatea structurată în triburi și afilierea religioasă formează diferite identități. "Guvernul, nu are încredere și de aceea restricționează libertatea religioasă: difuzarea și activitățile religioase în școli sunt interzise", notează angajații de la Porți Deschise. Biserica ortodoxă etiopiană, fiind foarte influentă, exercită presiuni asupra creștinilor altor religii. Unii au fost hârțuiți și chiar atacați.

Va fi această apropiere între Etiopia și Eritreea folosită pentru a îmbunătăți situația creștinilor persecutați din ambele țări? Frații și surorile noastre speră și se roagă pentru ridicarea de oameni cu buna voință.

(Photo: Întâlnire creștină subterană în Eritreea)