Traducere preluată din cartea “Persecutaţi dar nu părăsiţi” de Agenția Kairos

1 COREEA DE NORD

Închisoarea, tortura , moartea: acestea sunt riscurile dacă decizi să Îl urmezi pe Isus în Coreea de Nord.

Familia care a condus Coreea de Nord de-a lungul a trei generații este venerată ca  dumnezeu , iar orice sugestie (aluzie) că există o autoritate mai mare decât liderul națiunii Kim Jong-un , este  strivită imediat.  Zeci de mii de creștini sunt încarcerați în lagăre de muncă înfricoșătoare, iar mii dintre ei păstrează total secretă credința lor în Christos - nici chiar membrii familiei  lor nu au cunoștință despre credința lor creștină.

 

Să ne rugăm :

 • Pentru Kim Jong-un , ca el să îl cunoască pe Singurul Dumnezeu adevărat. Să ne   rugăm pentru schimbarea regimului totalitar coreean și pentru ca         puterea celui rău să fie sfărâmată.
 • Pentru protecția creștinilor secreți , pentru ca Dumnezeu să dea putere și rezistență celor aflați în lagăre de concentrare.
 • Ca Dumnezeu să protejeze lucrătorii secreți ai organizației ”Porți Deschise” care  introduc pe ascuns hrană și Biblii în Coreea de Nord. 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa persecuției:
Kim Jong-un 25,4 milioane (300.000 creștini) ateism/ credințe tradiționale dictatură comunistă paranoia dictatorială

 

2 AFGANISTAN

Pentru o persoană afgană este ilegal să fie altceva decât musulmană.

Societatea Afganistanului este una de tip tribal , iar părăsirea islamului  este considerată drept trădare. Cei ce sunt descoperiți ca fiind creștini sunt uneori trimiși în spitale psihiatrice , deoarece familiile lor cred că o persoană normală nu ar părăsi islamul. Botezul este considerat o crimă pedepsită cu moartea. În 2016 unii creștini au fost omorâți când le-a fost descoperită credința în Isus. Talibanii, o grupare islamistă radicală, rămân activi  în Afganistan și-i  identifică (țintesc) pe cei ce părăsesc islamul.

 

Să ne rugăm:

 • Pentru ca Dumnezeu să încurajeze și să îi protejeze pe cei ce cred în Isus în secret.
 • Pentru ca să aibă loc o schimbare în această țară și o deschidere față de  alte religii în afara islamului.
 • Pentru stabilitate și pace în Afganistan. 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Ashraf Ghani 34.,2 milioane(mii de creștini) Islamul republică islamică extremismul islamic

 

3 SOMALIA

În Somalia, dacă ești suspectat a fi creștin , poți fi omorât pe loc

Cel puțin 12 creștini au fost omorâți în 2016 când credința le-a a fost descoperită. Grupul islamist militant  Shabaab a anunțat public că ”vrea Somalia eliberată de toți creștinii” , și că sunt în stare să-i persecute pe aceștia fără restricții( fără a suporta nici o consecință legală), deoarece în Somalia nu există sistem juridic . Societatea Somaliei este organizată în triburi (tribală) , și mulți conducători de trib pun semnul egal între a fi somalez și a fi musulman, deci părăsirea islamului este considerată drept trădarea tribului.

Să ne rugăm:

 • Să îl slăvim pe Dumnezeu că în ciuda riscurilor teribile care le stau în față, există bărbați și femei în Somalia care Îl urmează pe Isus în secret. Rugați-vă pentru protecția lor - chiar și a citi pe internet despre creștinism poate fi un pericol pentru ei.
 • Pentru creștinii somalezi , ca ei să găsească modalități de a face discipoli în secret.
 • Mulți musulmani din Somalia îl caută pe Dumnezeu. Să îi cerem lui Dumnezeu să li  se reveleze El Insuși.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Presedintele Hassan Sheikh Mohamud 11,4 milioane (câteva sute de creștini) Islam Republică Federală Extemismul Islamic/ Antagonismul etnic

 

4 SUDAN

Cel putin cinci sudanezi creștini au fost omorâți , iar alți 12 au fost închiși pentru credința lor în anul 2016.

Sharia (legea islamică) este fundamentul sistemului juridic sudanez. Părăsirea islamului se pedepsește cu moartea. Creștinilor le este teamă chiar să și vorbească despre credința lor, deoarece aceasta poate fi interpretată ca “ un act de încurajare a apostaziei”. Atunci când președintele al-Bashir dorește să obțină sprijin , guvernul  său  folosește adesea un limbaj inflamator împotriva țărilor vestice. Creștinismul este văzut ca fiind venit din vest, iar aceste discursuri au repercursiuni asupra creștinilor sudanezi.

Să ne rugăm:

 • Pentru liderii Sudanului , ca Duhul Sfânt să le schimbe inimile și să îi folosească pentru a aduce dreptate și pace țării lor
 • Adesea bisericile sunt demolate iar înregistrarea lor este refuzată. Să ne rugăm ca cei credincioși să găsească modalități pentru a se aduna împreună.
 • Pentru protecția creștinilor, în special a celor care în trecut  au fost musulmani ; ei sunt cei care îndură cea mai mare presiune.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președinte Omar al-Bashir 42,2 milioane (2 milioane creștini) Islam Republică Extremismul Islamic/ paranoia dictatorială

 

5 PAKISTAN

Se estimează că 700 de femei și fete creștine sunt răpite în fiecare an în Pakistan.

Ele sunt adesea violate și forțate să se căsătorească cu bărbați musulmani , ceea ce implică o convertire forțată la islam. Dacă familile lor depun plângere, acestea sunt acuzate de harțuirea fetei “ nou convertite” și a familiei ei nou întemeiate. Cultura pakistaneză devine tot mai islamizată, iar militanți precum talibanii și Statul Islamic urmăresc creștinii. Bombardarea orașului Lahore de către talibani, în anul 2016, de Paște , a fost îndreptată specific împotriva creștinilor și a omorât 69 de oameni.

 

Să ne rugăm:

 • Pentru o protecție specială a convertiților pakistanezi care provin din rândurile musulmanilor și care suferă acum furia persecuției din Pakistan.
 • Pentru  protejarea femeilor și fetelor creștine atacate și răpite
 • Pentru ca guvernul pakistanez să instituie legi pentru protejarea creștinilor din țara lor.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
prim-ministrul Nawaz Sharif 196.7 milioane ( din care 3,9 milioane creștini)  islamul Republică islamică Extremismul Islamic

 

6 ERITREEA

Trei creștini au murit în închisoarile eritreene în 2016.

Alții au fost  închiși peste 11 ani în condiții mizerabile ; alții sunt încarcerați în containere de transport expuse la temperaturi arzătoare .Creștinii sunt considerați ca fiind ”agenți ai vestului” și o amenințare pentru Stat. Musulmanii eritreeni se consideră mai întâi de toate musulmani, iar părăsirea islamului este considerată ca trădare a comunității. Mulți creștini  mai degrabă ar plăti cu viața emigrarea via Sudan sau Libia , decât să rămână în Eritrea.

Să ne rugăm :

 • Să ne rugăm lui Dumnezeu să schimbe inimile președintelui Afewerki și a guvernului condus de el, și ca Domnul să li se descopere.
 • Pentru mângâierea creștinilor închiși în Eritrea și ca Dumnezeu să îi folosească ca martori pentru cei ce i-au întemnițat
 • Pentru protejarea creștinilor care au fugit din Eritrea și care sunt adesea supuși riscului de a fi atacați și riscului traficului de persoane. 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Isaias Afewerki 5,5 milioane 
(2,7 milioane creștini)
Islam / Creștinism Stat Unipartidic Paranoia dictatorială / Extremismul islamic

 

7 LIBIA

Dintre cei 20,000 de creștini ce trăiesc în Libia , se estimează că doar 150 dintre ei sunt libieni.

Cei mai mulți dintre ei sunt migranți din Africa subsahariană. În timp ce acestor creștini li se permite adunarea în biserici, libienilor le este interzisă. Libia are o națiune profund islamică, dar și una tribală în același timp . Părăsirea islamului este considerată drept trădare. Creștinii libieni trebuie să-și țină ascunsă credința. Toți creștinii sunt supuși riscului de a fi atacați de către islamiștii radicali precum Statul Islamic.

Să ne rugăm:

 • Într-o țară în plină anarhie, islamiștii radicali îi pot ataca creștini în mod abuziv , fără a fi sancționați de lege. Să Îl rugăm pe Dumnezeu să schimbe inimile militanților islamiști , și să îi pazească pe copiii Săi.
 • Deși în această țară  nu sunt mulți creștini, numărul celor ce s-au convertit de la islam la creștinism este în creștere. Să ne rugăm ca ei să crească în credință și să aibă părtașie cu alți creștini.
 • Pentru ca mulți să audă Evanghelia prin intermediul internetului sau televiziunii și să aleagă să Îl urmeze pe Isus.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Primul ministru Fayez al-Sarraj 6,4 milioane (20.000 creștini) Islam Gurvern provizoriu Extremismul Islamic

 

8 IRAK

În trecut , Irakul  a fost căminul celei mai mari comunități creștine din Orientul mijlociu. Astăzi biserica din Irak este în pericol de dispariție.  

Chiar dacă a fost înlăturat din unele zone în anul 2016, iar unii creștini se gândesc să se întoarcă acasă, autoproclamatul Stat Islamic a forțat mii de creștini să–și părăsească casele . Chiar și în zonele care nu sunt controlate de SI , Sharia reprezintă fundamentul juridic irakian, iar musulmanilor le este interzis să părăsească islamul.

Să ne rugăm:

 • Mulți creștini au fost răpiți, atacați sau agresați sexual  de către militanții SI. Să ne rugăm ca Dumnezeu să îi  păzească de atacuri și să schimbe inima membrilor SI.
 • Prin partenerii săi locali, organizația Porți Deschise a sprijinit mii de familii de refugiați. Să ne rugăm pentru înțelepciunea de a ști cum este mai bine să susținem pe cei ce doresc să se întoarcă în orașele lor și când este cel mai sigur .
 • Câțiva creștini locuiesc în teritoriile deținute încă de SI. Să ne rugăm pentru siguranța lor.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Fuad Masum 38,7 milioane  (230,000 creștini)  Islam Democrație parlamentară Extremismul islamic

 

9 YEMEN

Vidul de putere lăsat de războiul civil a permis grupurilor islamiste radicale , precum Statul Islamic (SI) și  al-Qaeda din Peninsula Arabică (AQPA) să obțină o influență semnificativă în Yemen.

Creștinii au fost omorâți și răpiți de către grupări radicale islamice, între aceștia incluzându-se și 16 persoane ucise într-un atac asupra unui azil de bătrâni.
Yemenul are o societate tribală , iar părăsirea islamului  este pedepsită cu moartea. Totuși sunt informații că există mulți creștini care se întorc la Christos.

Să ne rugăm :

 • Membrii SI și AQPA se pot mișca liberi în Yemen și pot urmări și omorî creștini . Să ne rugăm ca Dumnezeu să schimbe inimile islamiștilor radicali și să-i protejeze pe creștini de atacurile lor.
 • Slăvit să fie Domnul pentru yemeniții care s-au întors la Christos ! Să Îl rugăm pe Dumnezeu să îi ajute să crească în credință
 • 80 la sută dintre yemeniți trăiesc din ajutoare - să ne rugăm pentru asigurarea de provizii necesare nevoilor lor. 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Abdrabbuh Mansour Hadi 28,1 milione (câteva mii de creștini) Islam Republică Extremismul islamic / antagonismul tribal

 

10 IRAN


Cel puțin 193 de creștini au fost arestați sau închiși în anul 2016 în Iran.Etnicii persani sunt considerați ca fiind musulmani , iar desfășurarea oricăror activități creștine în limba acestui grup etnic (farsi) este strict interzisă. Un  persoană persană care decide să părăsească islamul poate fi condamnată la moarte dacă este barbat, sau să fie închisă pe viață dacă este femeie- totuși, această sentință nu a fost pusă în aplicare de mai mult de 20 de ani. În ciuda astui fapt, creștinii foști musulmani formează cel mai mare grup de creștini din Iran.

 

        Să ne rugăm:

 • Ca legile Iranului să se schimbe pentru a permite libertatea religioasă
 • Pentru mângâierea creștinilor închiși în Iran și  pentru ca Dumnezeu să le dea dragoste prentru persecutorii lor.
 • Când unul dintre membrii unei familii de musulmani părăsește islamul , este o mare rușine pentru familie. Să ne rugăm pentru protecția și asigurarea nevoilor celor ce au fost blestemați  și dezmoșteniți de către familiile  lor.

 

Conducător: Populație: (475.000 creștini) Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Ayatollah Ali Khamenei 80,9 milioane Religie majoritară: Islam Extremismul Islamic

 

11 INDIA

Mai mult de 15 creștini, în medie,  au fost atacați fizic  săptămânal,  în anul 2016.

În 2014 partidul naționalist Bharatya Janata a venit la putere, iar de atunci hinduismul radical a crescut în mod constant. În cinci state din India există deja legi care se opun convertirii la alte religii, și se fac eforturi pentru a impune aceste legi la nivel național. Unii dintre cei ce au părăsit hinduismul pentru a-L urma pe Isus au fost atacați și chiar omorâți de către proprii lor părinți. 

Să ne rugăm:

 • Pentru protecția și întărirea creștinilor ce au fost hinduși , în mod special pentru cei care au fost atacați și stigmatizați (dezaprobați) de către familiile și comunitățile din care au făcut parte.
 • Pentru  ca cei ce aleg să evanghelizeze chiar și în statele unde sunt legi împotriva convertirii - ca aceștia să primească înțelepciune și călăuzire
 • Pentru ca legea națională împotriva convertirii să fie respinsă , iar Dumnezeu să lucreze în inimile liderilor indieni.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Primul ministru: Narendra Modi 1,3 miliarde ( 63,9 milioane creștini) hinduism Republică Federală Naționalismul religios

 

12 ARABIA SAUDITĂ

În ciuda faptului că părăsirea islamului este pedepsită cu moartea în Arabia Saudită, numărul musulmanilor saudiți ce se întorc la Christos este în creștere.

Toți saudiții sunt considerați a fi musulmani, iar sistemul juridic se bazează pe sharia (legea islamică). În Arabia Saudită nu există biserici , iar serviciile religioase se țin în locuri secrete. Credincioșii creștini care au fost musulmani, de obicei păstrează credința lor secretă – în 2016 , unii care au fost descoperiți au fost forțați să părăsescă țara .

Să ne rugăm :

 • Pentru oportunități prin care creștinii saudiți să împărtășescă credința lor cu membrii familiei din care fac parte , iar aceștia să își deschidă inima pentru Evanghelie.
 • Pentru protecția creștinilor clandestini
 • Să Îl laudăm pe Dumnezeu pentru saudiții care l-au descoperit pe Isus prin vise și viziuni sau prin programe Tv creștine. Să Îl rugăm pe Dumnezeu să se reveleze cât mai multor oameni și să îi crească în credință. 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Regele Salman 32,7 milioane ( 1,4 milioane creștini) Islam Regat Exremismul islamic

 

13 MALDIVE

Liderii țării pretind că cetățenii sunt 100 la sută musulmani și se mândresc cu acest fapt.

Creștinii migranți sunt monitorizați îndeaproape , iar întâlnirile lor sunt limitate (restricționate) , în timp ce creștinii maldivieni își țin credința complet secretă.

Convertirea la o altă religie are ca repercursiune pierderea cetățeniei , iar deținerea unei Biblii poate avea ca rezultat pierderea libertății. Unii creștini maldivieni au fost nevoiți să se mute într-o altă țară pentru a scăpa de persecuția religioasă. 

Să ne rugăm :

 • Ca Dumnezeu să permită creștinilor secreți să se adune în siguranță și să aibă acces la Biblie.
 • Ca maldivienii să primească visuri și viziuni ale lui Isus și să fie călăuziți spre credincioși care să aibă curajul de a le împartăși Evanghelia
 • Ucenicizarea este o provocare datorită problemelor de siguranță personală - să ne rugăm pentru creștinii moldavieni să crească în credință.

 

Conducător: Populația: 358.000 (câțiva creștini) Religia majoritară : Sursa persecuției :
Președinte Abdulla Yameen 376,000( câteva mii de creștini) Religie majoritară: Islam Extremismul Islamic

 

14 NIGERIA

Sute de creștini au fost omorâți în nordul Nigeriei în anul 2016.

În timp ce armata nigeriană s-a bucurat de ceva succes în combaterea grupului islamist terorist Boko Haram, cele mai multe crime au fost înregistrate ca fiind înfăptuite de către păstorii Hausa-Fulani , care sunt un trib islamic radical ce țintește frecvent  comunitățile creștine. În 12 state din nordul Nigeriei  a fost implementată Sharia (legea islamică), iar creștinii ce locuiesc acolo se confrununtă cu discriminarea și restricția de a avea accees la resursele comunitare precum apa curată, accesul la clinicile spitalicești sau la o educație superioară.

Să ne rugăm :

 • Pentru protejarea creștinilor nigerieni , în special pentru femeile care sunt în pericol de a fi răpite și forțate să se căsătorească cu bărbați musulmani
 • Pentru mângâierea miilor de creștini nigerieni strămutați în zone de violență . Să ne rugăm pentru ca  partenerii organizației ”Porți Deschise” să slujească cu înțelepciune aceste comunități.
 • Pentru creștinii ce locuiesc în nordul Nigeriei și cărora le este restricționat accesul la resurse vitale .

 

Conducător: Populație: Forma de guvernământ :  Religiile majoritare: Sursa persecuției:
Președintele Muhammadu Buhari 197,8 milioane ( 95,9 milioane creștini) Republică Federală  Islam / Creștinism Extremismul islamic

 

15 SIRIA

În mijlocul războiului civil din Siria, creștinii sunt urmăriți direct de către autoproclamatul  Stat Islamic, dar și de către alte grupuri islamiste radicale.

În acest an , bisericile și întrepriderile deținute de creștini au fost țintele atacurilor cu bombă ale Statului Islamic . Sunt multe informații  că există creștini  care au fost răpiți, torturați și omorâți. Revista de propagandă a Statului Islamic (SI), a afirmat că luptatorii SI au voie să violeze femei ne-musulmane. În ciuda tuturor persecuțiilor , unii creștini sunt hotărâți să rămână în Siria și speră să ajute la aducerea reconcilierii în comunitățile siriene.

 

Să ne rugăm :

 • Pentru întărirea și protecția creștinilor din Siria, în special pentru partenerii Porților Deschise și a tuturor acelora care au ales să rămână și să slujească comunităților lor.
 • Pentru cei aproape 6 milioane de refugiați care au părăsit Siria , pentru ca bisericile din țările gazdă să le arate dragostea lui Hristos.
 • Pentru ca Dumnezeu să dea înțelepciune liderilor din Siria ca să aducă pace țării lor.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Bashar al-Assad 18,9 milioane  ( 794,000 crestini)  Islam Republică Extremismul Islamic

 

16 UZBEKISTAN

Regimul autoritar din Uzbekistan va face tot ce va fi posibil pentru a rămâne la putere. Creștinismul este privit ca fiind ”străin”(din afară) , deci este considerat un factor destabilizator.

Chiar și după moartea președintelui Islam Karimov în 2016, prea puține lucruri par a se schimba în favoarea credincioșilor. Organele statale continuă să monitorizeze activitățile religioase prin raiduri, amplasarea de microfoane în casele credincioșilor, înregistrarea convorbirilor și infiltrarea în grupurile acestora. Materialele religioase se confiscă dacă sunt găsite. Creștinii se confruntă cu interogări și detenție. Credincioșii care au fost musulmani înainte sunt supuși unor presiuni suplimentare din partea familiilor și comunităților pentru a se reîntoarce la islam.

Să ne rugăm:

 • Pentru ca cei întemnițați să primească mângâiere și sprijin în încercare
 • Pentru noii convertiți  închiși la domiciliu  de către propriile familii și pentru femeile creștine forțate să se căsătorescă împotriva voinței lor
 • Ca Dumnezeu să întărească bisericile subterane și să le protejeze de autorități.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Shavkat Mirziyoyey 30,7 milioane (350,000 creștini) Islam Republică Autoritară Paranoia dictatorială/ Extremismul islamic

 

17 EGIPT

Creștinii egipteni trăiesc într-o societate complet polarizată, fiind prinși între secularismul naționalist și islamismul radical.

Islamiștii radicali au atacat în mod violent credincioșii datorită faptului că se presupune ca mulți creștini au susținut Frăția Musulmană, înlăturată de la putere în 2013. Deși formează 10 procente din totalul populației egiptene, creștinii sunt discriminați de către guvernul laic, și nu sunt considerați  cetățeni cu drepturi egale, impunâdu-li-se legi restrictive. Convertiții la creștinism înfruntă respingerea și izolarea comunităților lor,  datorită noii lor credințe.

Să ne rugăm:

 • Pentru ca Dumnezeu să suplinească nevoile celor convertiți la creștinism și care au fost forțați să-și părăsescă casele datorită noii lor credințe
 • Pentru creștinii care sunt discriminați în probleme sociale, politice si juridice; să ne rugăm ca să-și încredințeze situațiile ( problemele) în mâna lui Dumnezeu
 • Ca Dumnezeu sa îi aducă pe liderii grupurilor islamiste la Christos.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Abdel Fattah al-Sisi 95,2 milioane (9,5 milioane de creștini) Islam Republică Extremismul islamic

 

18 VIETNAM

Violența împotriva creștinilor a crescut, dar cu toate acestea biserica din rândul minorităților etnice este în creștere.

În 2016 trei creștini au fost omorâți, un mare număr au fost răpiți, iar 35 de biserici au fost atacate. Cea mai mare persecuție este înfruntată de creștinii care au un trecut budist sau animist deoarece suportă presiuni și din partea comunităților dar și din partea autorităților. Minoritățile creștine etnice precum Montagnarzii se confruntă de asemenea cu o  oprimare acerbă. Toate confesiunile creștine sunt monitorizate de către guvern , înregistrarea bisericilor este dificilă, iar noua lege referitoare la religie și credințe, limitează grupările religioase controlându-le întâlnirile.

Să ne rugăm:

 • Ca Dumnezeu să aducă mângâiere familiilor și prietenilor celor trei creștini omorâți pentru credința lor
 • Guvernul depune eforturi maxime pentru a controla bisericile și a stopa  creșterea numărului creștinilor. Să ne rugăm pentru relaxarea restricțiilor și creșterea libertății religioase
 • Pentru membrii familiilor care fac presiuni asupra rudelor lor de a se întoarce la credința tradițională. Să ne rugăm ca ei să Îl vadă pe Christos în rudele lor creștine.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Truong Tan Sang 95,4 Milioane ( 8,4 milioane creștini) Budismul stat comunist Oprimarea comunistă/ Antagonismul etnic

 

19 TURKMENISTAN

Turkmenistanul este una dintre țările cele mai restrictive , iar presiunea la care sunt supuși creștinii este extem de mare.

Furnizând ”orientarea spirituală” a țării, Președintele Berdymukhamenov și guvernul său, exercită controlul asupra instituțiilor religioase. Înregistrarea unei biserici este aproape imposibilă, iar nerespectarea acestei decizii duce la atacuri, amenințări, arestări și amenzi. Chiar și bisericile istorice, ortodoxe , sunt controlate. Importarea sau printarea materialelor creștine este foarte restricționată - literatura creștină este adesea confiscată. Credincioșii care au fost musulmani se confruntă cu cea mai mare persecuție atât din partea familiilor cât și din partea comunităților.

Să ne rugăm:

 • Pentru creștinii respinși de către familie și prieteni din cauza credinței lor , pentru ca Dumnezeu să îi păzească și să îi întărească  fiind încredințați că Domnul este cu ei.
 • Pentru ca forțele de securitate care îi controlează pe creștini să descopere Evanghelia. Să ne rugăm ca inimile lor sa fie transformate de dragostea lui Dumnezeu.
 • Pentru creșterea libertății religioase din Turkmenistan.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președinte Kurbanguly Berdymukhamedov 5,5 milioane ( 69,900 creștini) Islam Stat Unipartidic paranoia dictatorială / extremismul islamic

 

20 LAOS

Creștinismul este considerat în Laos a fi ”o ideologie vestică”, iar cei ce aderă la ea sunt considerați a fi agenți străini și dușmani ai țării.

Guvernul marxist-leninist controlează toate bisericile, iar toate convertirile, evanghelizările și activitățile bisericii necesită permisiunea guvernului-lipsa autorizării guvernamentale poate însemna arestarea celor implicați. Creștinii care au fost budiști sau animiști în trecut , sunt persecutați de către autoritățile locale deoarece fiecare convertire aduce rușine comunității. Credincioșii din Laos pot fi atacați fizic sau alungați din comunitățile lor.

Să ne rugăm:

 • Pentru ca înțelepciunea să le fie dată creștinilor , ca ei să știe cum să mărturisească despre credința lor vecinilor  sau membrilor famiilor lor budiști.
 • Pentru libertatea creștinilor din Laos de a avea acces la Biblii și de a forma biserici , iar copiii creștinilor ce învață în școli budiste să nu fie discriminați
 • Pentru o mai mare  acceptare și deschidere față de creștinism în Laos.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președinte Choummaly Sayasone 7 milioane ( 225,000 creștini)  Budismul Stat Comunist Oprimarea comunistă/ antagonismul etnic /naționalismul religios

 

21 IORDANIA

Iordania a fost pentru mult timp una dintre țările cele mai liberale din Orientul Mijlociu cu privire la libertatea religioasă, dar acest lucru pare să se schimbe.

Creştinii expatriați şi comunitățile creştine istorice sunt relativ libere – atâta timp cât nu evanghelizează musulmanii. Dar credincioşii din medii musulmane fac față unor atacuri serioase din partea autorităților locale, a liderilor religioşi musulmani, chiar şi a propriilor familii. Marele număr al refugiaților musulmani din Siria şi Irak, combinat cu creşterea islamului radical, determină o presiune crescândă asupra creştinilor.

Rugați-vă...

 •   Pentru protecție şi vindecare pentru convertiții la creştinism supuşi interogatoriilor poliției şi abuzați sau răpiți de membri ai familiei
 •  Pentru ca actuala criză a refugiaților să creeze ocazii pentru biserici ca să împărtăşească dragostea lui Dumnezeu
 •  Pentru ca musulmanii să fie atinşi de dragostea vecinilor lor creştini şi atraşi la Hristos

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Regele Abdullah II 7,9 milioane (169.000 de creștini) Islam Monarhie Constituţională Extremismul Islamic

 


22 TADJIKISTAN

Guvernul pune o presiune intensă asupra tuturor grupurilor « deviante », inclusiv creștinii.

O legislație din ce în ce mai restrictivă a fost impusă în ultimii doi ani. Legea tineretului, în special, a lăsat creștinii în uitare legală deoarece nu este evident ceea ce este permis și ceea ce este interzis. Bisericile care sunt active în evanghelizare suportă raiduri, amenințări, arestări și amenzi, mai ales în cazul în care nu au fost înregistrate. Cu toate acestea, oamenii care se întorc la Hristos dintr-un mediu musulman suportă greul persecuției din partea statului, familiei, prietenilor și a comunității.

Rugați-vă...

 • Pentru putere pentru creștinii care sunt monitorizați de către autorități sau constrânși să renunțe la credință de către familiile lor 
 • Pentru ca presiunea legală asupra bisericii să fie redusă și ca țara să devină mai deschisă față de Creștinism 
 • Creștinii sunt văzuți ca extremiști pentru că practică religia în afara structurilor autorizate de către stat. Să ne rugăm ca această percepție să se schimbe

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Emomali Sharipovich Rakhmon 8,9 milioane (62,000 creștini) Islam Republică Paranoia dictatorială / Extremismul islamic

 

23 MALAEZIA

Malaezia a asistat de curând la o creștere în instabilitatea politică, socială și religioasă.

Constituția definește malaezienii etnici ca musulmani. De aceea, malaezienii nu au libertatea religioasă de a părăsi islamul iar celor care practică alte religii le este interzis să își împărtășească credința cu musulmanii malaezieni. Intoleranța crescândă față de chinezi, indieni și popoarele tribale indigene îi afectează și pe creștini, pentru că mulți aparțin acestor grupuri minoritare. Creștinii sunt discriminați și în viața privată și în cea de afaceri, iar conversiunea la creștinism este împotriva legii în aproape toate statele.

Rugați-vă...

 •  Pentru unitate, încurajare și protecție asupra adunărilor secrete ale noilor credincioși
 •  Pentru putere și curaj pentru noii convertiți care ar putea fi dați afară din casele lor și uneori trimiși în lagăre de re-educare islamice
 •  Pentru instruire și materiale destinate noilor credincioși care sunt însetați după învățătură

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Prim-ministrul Najib Razak 31,2 milioane (2,9 milioane de creștini) Islam Monarhie  Extremismul islamic / corupția organizată

 

24 MYANMAR (BURMA)

În ciuda speranțelor că noul guvern din Myanmar va creşte libertatea religioasă, încercările de a construi încrederea între armata Burmeză, revoluționari şi grupurile minoritare, inclusiv creştinii, s-au soldat cu puține succese.

Budismul este țesut în cultura Myanmarului, iar conversiunea la creștinism e văzută ca o trădare a propriei familii, comunități, chiar a țării. Bisericile sunt monitorizate iar liderii bisericilor sunt ținta budiștilor radicali pentru a încerca să paralizeze biserica. Comunitățile locale pun presiuni extreme asupra credincioșilor din mediu budist sau musulman pentru a-i reconverti.

 

Rugați-vă...

 •  Ca și minoritățile creștine persecutate să slujească cu dragoste altor minorități persecutate, ca musulmanii Rohingya
 •  Ca și cei convertiți din Islam sau budism să aibă curajul să suporte presiunea din partea familiilor, prietenilor și a vecinilor de a-și renega credința
 •  Pentru partenerii Porților Deschise care îi susțin pe credincioși prin distribuirea de literatură, programe de ucenicizare, formarea pastorilor și a liderilor și prin sprijin de prim ajutor

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Htin Kyaw 54,8 milioane (4,5) Budism Republică Constituţională unitară Naţionalism Religios 

 

25 NEPAL

În timp ce constituţia prevede că Nepal este un stat secular, orice convertire la o altă religie decât hindusismul, este ilegală.

Creştinii au fost atacaţi fizic de către hinduşi care pot chiar să acţioneze fără să fie pedepsiţi. Creştinii fac eforturi să obţină un loc unde să-i poată îngropa pe cei decedaţi, ei recurgând deseori la îngroparea ilegală în păduri; dacă acest lucru este descoperit, hinduşii radicali sunt cunoscuţi ca deshumează cadavrele şi le duc în casele creştinilor sau le lasă în stradă.

Să ne rugăm:

 • Pentru protecţia credincioşilor din cercurile hinduse care sunt atacaţi din cauză că trădează credinţa strămoşească
 • Mai mulţi creştini au fost arestaţi anul trecut sub acuzarea de prozelitism; să ne rugăm pentru eliberarea lor
 • Pentru creştini, ca să găsească mijloace sigure care să le permită împărtăşirea evanghliei şi altora, şi pentru îmbărbatarea lor ca să poată continua.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Bidya Devi Bhandari 29 187 000 Hindouism Republică federale Naţionalism Religios 

 

26 BRUNEI

Pe masură ce sultanul Bruneiului încurajează islamizarea societății, presiunea asupra creștinilor este în creștere.

În Brunei este în vigoare prima etapă a legii Sharia,prin care toți musulmanii  inclusiv convertiții creștini sunt obligați să participe la rugăciunile islamice. O fatwa , de exemplu, interzice construirea sau renovarea unei clădiri folosită ca lăcaș de cult non-islamic, iar importul de Biblii, evanghelizarea sau sărbătorirea Crăciunului sunt interzise. Odată implementate, celelalte două faze finale ale shariei vor fi și mai restrictive. Convertiții creștini se confruntă cu constrângeri din partea comunităților lor de a se reîntoarce la islam.

Să ne rugăm:

 • Ca în ciuda stimulentelor guvernamentale de a încuraja oamenii să se convertească la islam, mulți bruneeni să Îl aleagă pe Christos
 • Pentru credincioșii ce își acund credința de teama persecuției, ca Dumnezeu să îi păzească și să le dea înțelepciunea de arăta lumina lui Dumnezeu
 • Pentru ca Liderii bisericii să primească înțelepciune și putere în confruntarea cu restricțiile religioase  tot mai numeroase.                

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Sultan Hassanal Bolkiah 434,000 (54,800 creștini) Islam Sultanat constituțional Extremismul islamic

 

27 QATAR

În Qatar , convertirea la orice altă religie cade sub incidența islamului wahabi, și este pedepsită cu moartea.

Credincioșii creștini care au fost în trecut musulmani, sunt considerați apostați și sunt expuși unui risc foarte mare dacă își practică credința. Simbolurile exterioare  ale creștinismului sunt interzise. În jur de 80 la sută din populație este formată din muncitori străini veniți din țări mai sărace. Deși creștinilor expați sau migranți li se acordă o oarecare libertate de închinare , dacă sunt surprinși a evangheliza musulmani, sunt arestați și deportați.

Să ne rugăm:

 • Muncitorii migranți sunt adesea tratați ca și sclavi. Să ne rugăm ca lucrătorii creștini străini să poată să arate dragostea lui Christos angajatorilor lor
 • Ca cei ce s-au convertit la creștinism să aibe îndrăzneală și discernământ pentru a împărtăși credința lor și membrilor familiilor lor musulmane.
 • Pentru ca creștinii care au fost musulmani să găsescă modalități de a fi ucenicizați și să aibă părtășie cu alți creștini.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Emirul sheik Tamim 2,3 milioane(210.000 creștini) Islam Republică Extremismul islamic

 


28 KAZAHSTAN

Persecuţia este cauzată în principal de către guvernul represiv care urmăreşte să deţină controlul în toate domeniile vieţii. 

Libertatea religioasă este deja restricţionată de către legislaţie şi guvernul se foloseşte de ameninţările militanţilor musulmani pentru a restricţiona mai multe domenii de libertate şi pentru a-şi mări controlul peste societate. Cei convertiţi la creştinism de la islamism, suportă povara persecuţiei din partea statului, familiei, prietenilor şi comunităţii. Bisericile care sunt active în evanghelizare suferă din pricina atacurilor, ameninţărilor, arestărilor şi amenzilor – în special dacă o biserică nu a fost înregistrată. 

 

RUGĂCIUNE :

 • Pentru cei care sunt bătuţi şi închişi din pricina abandonării islamului pentru Hristos 
 • Pentru ca Dumnezeu să dea pacea Sa şi să rămână cu liderii creştini aflaţi sub monitorizare
 • Să-I cerem lui Dumnezeu să schimbe inimile autorităţilor guvernamentale care caută să elimine sau să desfiinţeze creştinismul

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Nursultan Nazarbayev 17,9 milioane (4,7 milioane creștini) islam Republică paranoia dictatorială / extremismul islamic

 

29 ETIOPIA

Deși Etiopia este o țară predominant creștină, tensiunile etnice și religioase combinate cu instabilitatea politică și socială , au dus la presiuni mari asupra creștinilor.

În zone precum Afar și Somali, unde etnia și islamul sunt interconectate, creștinii suferă persecuții din interiorul familiei, dar și a comunității . Guvernul a devenit foarte autoritar și a restricționat prin lege activități ale instituțiilor religioase. Din păcate, elemente fanatice ale bisericii ortodoxe etiopiene încearcă de asemenea să submineze alte confesiuni creștine.

 

Să ne rugăm :

 • Pentru o mai mare libertate oferită bisericii, și pentru construirea de legături pozitive cu guvernul
 • Pentru unitate în sânul bisericii -pentru a conlucra împreună la lărgirea împărăției lui Dumnezeu
 • Etiopia a văzut proteste masive și violențe în 2015 și 2016 , iar din octombrie 2016 s-a aflat într-o stare de urgență . Să ne rugăm pentru o mai mare stabilitate a țării și libertate pentru etiopieni.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Primul ministru Hailemariam Desalegn 104,3 milioane ( 65,7 milioane de creștini) Creștinism (majoritar ortodoxă)/ Islamism Republică Federală Extremismul islamic/ protecționismul denominațional 

 

30 TUNISIA

Două grupuri de creștini persecutați există în Tunisia : comunitățile de creștini expatriați și comunitățile de creștini din medii musulmane (CMM).

CMM suportă cea mai mare parte a persecuției, adesea înfruntând opoziție serioasă chiar violentă din partea membrilor familiei care le descoperă credința. În special în zonele rurale, societatea și cultura rămân anti-creștine, iar legea tunisiană face prea puțin ca să îi protejeze pe creștini. Credincioșii expatriați sunt relativ liberi să practice creștinismul – deși evangelizarea publică nu este tolerată. Islamismul militant care se ridică crește și el presiunea asupra credincioșilor.

Rugați-vă...

 •  Pentru tinerii creștini care sunt alungați sau persecutați de familiile lor din cauza credinței lor
 •  Să mulțumim lui Dumnezeu pentru continuitatea credinței tunisienilor care înfruntă persecuția – să ne rugăm ca ei să știe că Dumnezeu este întotdeauna cu ei
 •  Să ne rugăm lui Dumnezeu să împiedice planurile militanților islamiști de a crea haos în țară; să ne rugăm ca, dimpotivă, ei să ajungă să Îl cunoască
   

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Beji Caid Essebsi 11,5 milioane (23.500 creștini) islam republică extremismul islamic

 

31 TURCIA

De când lovitura de stat din iulie 2016 a eșuat, nivelul de intoleranță față de cei ce nu îl sprijină pe Erdogan se intensifică.

Naționalismul turc, combinat cu o creștere a islamizării societății turce, înseamnă că foarte mica minoritate a creștinilor și a altor minorități religioase se confruntă cu presiune crescândă, care se traduce prin incidente violente. Deși conversiunea nu este interzisă de legislația turcă, există implicații serioase pentru credincioșii care provin din medii musulmane (CMM) deoarece aceștia se confruntă adesea cu presiuni intense din partea familiei, prietenilor și a comunității ca să se întoarcă la Islam.

Rugați-vă...

 •  Să-i cerem lui Dumnezeu să-i ajute pe cei ce trec prin persecuție ca să își pună speranța și încrederea în El
 •  Pentru har și înțelepciune pentru convertiții dintr-un mediu musulman în relațiile cu familiile lor
 •  Pentru perseverență pentru cei care sunt etichetați și tratați ca trădători după ce au îmbrățișat credința creștină

 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Recep Tayyip Erdogan 80,4 milioane (187.000 creștini) Islam Republică Extremismul islamic / Naţionalismul religios

 

32 KENYA

Atacurile continue ale grupării Al-Shabbab asupra creștinilor din nord-estul Kenyei au o tendință îngrijorătoare datorită elementelor de epurare etnică.

În ultimii trei ani consecutivi, violența asupra creștinilor a crescut . Chiar dacă națiunea kenyană este majoritar creștină, în partea nord-estică și în regiunile de coastă unde islamul este majoritar, creștinii constituie o țintă  pentru grupurile radicale islamiste. Militanții somalezi al-Shabbab sunt renumiți pentru trecerea în Kenya și atacarea orașelor sau autobuzelor, unde îi separă pe creștini de musulmani și execută creștinii.

Să ne rugăm:

 • Pentru ca cei care au pierdut pe cei dragi în atacurile produse de al-Shabbab , ca ei să primească mângâierea Domnului
 • Pentru lucrătorii organizației”Porți Deschise” care acordă sprijin și ajutor victimelor persecuției din Kenya
 • Pentru creștinii din arena politică. Să ne rugăm pentru combaterea influenței tot mai cresânde a grupurilor radicale islamice din nord-estul Kenyei.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Uhuru Kenyatta 48,5 milioane ( 39,7 milioane creștini) Creștinismul Republică Extremismul Islamic

 

33 BHUTAN

Presiunea asupra creștinilor s-a întețit semnificativ în Bhutan, atât din partea guvernului, cât și a societății.

Deși e un stat laic, budismul constituțional este « moștenirea spirituală » a Bhutanului. Creștinii duc lipsă de orice statut formal și de recunoaștere – mulți dintre ei nu au nici măcar buletine de identitate. Toate conversiunile sunt contraatacate de familie, comunitate, autoritățile religioase și de către stat. Unii credincioși au fost arestați pentru că au distribuit tractate de evanghelizare sau pentru că au invitat oameni la biserică. Înregistarea bisericilor e foarte dificilă : guvernul ține întâlnirile în limita spațiului unei locuințe, pentru a restrânge creșterea creștinismului.

Rugați-vă...

 •   Pentru creștinii care părăsesc budismul, și care violează astfel legea anti-convertire – ca să fie protejați
 •   Pentru ca Dumnezeu să sensibilizeze guvernul, pentru a permite creștinilor să imprime Biblii și literatură creștină
 •   Pentru tăria lui Dumnezeu pentru convertiții la creștinism care înfruntă presiuni din partea familiei, a prietenilor și a vecinior pentru a-și renega credința.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Regele Jigme Wangchuck 793.000 (20.000 de creștini) Budismul Mahayana Monarhie constituţională naţionalismul religios / antagonismul tribal

 

34 KUWEIT

Atmosfera in Kuwait devine ostila-desi nu violenta impotriva non-musulmanilor. Exista doua tipuri de crestini in Kuwait: credinciosii indigeni de provenienta musulmana si migrantii crestini sau expatriati. Ambele categorii sunt supuse persecutiei. Societatea este conservatoare si legislatia islamica prescrie un set de reguli pentru viata personala, de familie si in comunitate. Crestinii de provenienta islamica sunt vazuti ca facand parte dintr-o clasa inferioara, straini si infideli, motiv pentru care sunt impiedicati sa participe la activitatile comunitatii. Crestinii expatriati sau migranti se lupta adesea pentru a primii inregistrare si licenta in vederea utilizarii locaselor de cult.

 

Rugati-va!

 • Ca membrii familiilor musulmane sa vada dragostea lui Cristos in rudele lor crestine si pentru credinciosi sa aiba indrazneala de a impartasii credinta lor cu intelepciune
 • Ca si comunitatea crestina sa nu descurajeze si sa continue sa arate dragostea lui Isus comunitatii lor musulmane
 • Ca si Kuwait sa inainteze spre adevarata libertate religioasa.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
emirul Sheikh Sabah 4,1 milioane de locuitori (349.000 crestini)) Islam Emirat Constituţional Extremismul islamic / Paranoia dictatorială

 

35 REPUBLICA AFRICA CENTRALĂ

Republica Centrafricană mai are încă până să iasă dintr-un război civil care a fost luptat în parte asupra liniilor religioase.

Violența împotriva creștinilor rămâne la un nivel foarte ridicat. Deși grupul rebel islamist, Séléka, a fost acum alungat din multe părți ale țării, atacurile împotriva creștinilor continuă în Bangui și în partea de nord-est, care este principal de populație musulmană. Creștinii au fost forțați să fugă din satele lor și li se refuză accesul la câmpurile agricole. Grupuri mari de creștini trăiesc în condiții extrem de precare în taberele de refugiați.

Rugați-vă...

 •  Pentru rebelii ex-Séléka și păstorii musulmani Fulani care continuă să vizeze creștini. Să ne rugăm ca ochii lor să se deschidă la adevărul lui Is
 •  Pentru înțelepciune și alinare pentru pastorii slujitori în fața unor mari dificultăți
 •  Pentru partenerii Porți Deschise care aduc ajutor emoțional și economic creștinilor vizați de violență

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele interimar Catherine Samba-Panza 5 milioane (3,8 milioane creștini) creștinism (majoritar Romano-catolic) / islam republică extremismul islamic

 

36 TERITORIILE PALESTINIENE

Creștinii foști musulmani experimentează o mare persecuție , în special în Gaza , dar și în Cisiordania.

Chiar dacă în Gaza creștinii sunt în general tolerați de către partidul militant islamist Hamas, drepturile acestora nu sunt nici respectate , nici protejate , și este aproape imposibilă construcția și înregistrarea bisericilor protestante. În Cisiordania, care este o zonă controlată de către partidul Fatah, creștinii suferă forme mai subtile  de discriminare , dar radicalizarea islamică care este în creștere în societatea palestiniană face convertirea la creștinism foarte periculoasă.

 

Să ne rugăm:

 • Pentru creștinii din Cisiordania și din Gaza care suferă din cauza credinței lor și a apartenenței etnice. Să ne rugăm ca ei să aducă pacea și să răspândească dragostea lui Hristos.
 • Să Îl slăvim pe Dumnezeu pentru partenerii ”Porți Deschise” și pentru bisericile care oferă formare în studiul Bibliei , reconciliere și consiliere post-traumatică.
 • Pentru ca unitatea trupului lui Christos să fie glorificată și să devină o mărturie vizibilă pentru toți.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Mahmoud Abbas  4,9 milioane ( 70,800 creștini) Islam Administrație interimară Extremismul islamic / antagonismul etnic

 

37 MALI

Militanții islamici rămân o amenințare, în ciuda faptului că au semnat un acord de pace cu guvernul în 2015.

Deși dislocați din teritoriile controlate anterior, moștenirea preluării islamiste din 2012 a adus la o societate mai radicalizată, care este chiar mai puțin primitoare pentru creștini decât era înainte – în special pentru credincioșii din medii musulmane (CMM) și bisericile lor. Chiar dacă cei mai mulți creștini trăiesc în sudul statului Mali, ei se simt amenințați de militanții islamici, în special în unele părți ale țării care nu sunt controlate de către stat.

Rugați-vă...

 •  • Pentru puterea lui Dumnezeu pentru creștinii strămutați din casele lor din nordul Mali. Să ne rugăm pentru harul ca să-i iubească pe vecinii lor
 •  • Pentru CMM care găsesc că este dificil să-și trăiască credința din cauză că familia și comunitatea le sunt ostile
 •  • Violența a crescut în mod substanțial ca urmarea unor atacuri teroriste. Să ne rugăm pentru pace în această țară

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție
Președintele Ibrahim 18,7 milioane (449.000 creștini) Islam republică extremismul islamic

 

38 INDONEZIA

Indonesia este cunoscută pentru forma sa specială de islamism moderat şi divers, deşi extremismul islamic are o mai mare influenţă decât se percepe în mod obişnuit. 

Grupările radicale islamiste prezintă un pericol semnificativ pentru creştini şi alte minorităţi religoase. Protestele în masă împotriva guvernatorului Ahok din Jakarta, un creştin chinez, pentru presupusa blasfemie,  au scos peste 200.000 de oameni în stradă în 2016. Creştinii de origine musulmană se află sub presiunea familiilor şi prietenilor lor şi comunităţile protestante care evanghelizează trebuie să se apere de grupările radicale islamice.

 

RUGĂCIUNE :

 • Pentru înţelepciunea guvernului în abordarea pericolului cauzat de extremismul în creştere
 • Pentru creştinii de origine musulmană care sunt forţaţi să renunţe la credinţa lor. Să ne rugăm pentru ca să poată avea acces la Biblii şi întâlniri creştine.
 • Indonesia este cea mai mare ţară musulmană din lume. Să ne rugăm ca mulţi indonezieni musulmani să Îl cunoască pe Isus Hristos. 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Joko Widodo 260,6 milioane (31 milioane de creștini) islam republică extremismul islamic

 

39 MEXIC

Aceasta cultura a violentei afecteaza pe toti mexicanii  , dar in mod special cele mai vulnerabile grupuri sunt in zonele rurale incluzand minoritatile crestine cum ar fii Protestantii . Credinciosii care in mod activ se angajeaza in transformarea societatii constituie o amenintare pentru traficantii  de droguri si alte grupari criminale .

Cei care se convertesc de la traditiile credintei in care s-au nascut si trec la o denominatiune netraditionala Protestanta infrunta persecutia . De asemenea , membrii Miscarii de Reinnoire Catolice , uu fost vizati si ei .

Rugati-va

 • Pentru protectia fizica a credinciosilor persecutati in Mexic 
 • Harul si rezervele lui Dumnezeu sa fie pentru crestinii carora le sunt interzise accesul la serviciile sociale de baza si a oricarui mijloc banesc .
 • Ca acei care sunt implicati cu  traficul de  droguri sa ajunga  sa-l cunoasca pe Isus si sa fie posibila o schimbare in bine si astfel sa devina o marturie           pentru altii .

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Pena Nieto 130.2 milioane locuitori  Creștinism (majoritar romano-catolic) Republică Federală Corupția organizată / antagonismul tribal / intoleranţa seculară

 

40 EMIRATELE ARABE UNITE

Creştinii din Emiratele Arabe Unite sunt ori expatriaţi, imigranţi, ori credincioşi de origine musulmană.

Credincioşii din această ultimă categorie suferă cel mai mult, ei fiind persecutaţi de familii, de liderii comunităţilor şi de oficialii guvernamentali. În ciuda stabilităţii şi bunăstării ţării, libertatea politică şi religioasă este restricţionată în mod sever. Islamul domină viaţa personală, publică şi politică şi toţi cetăţenii sunt definiţi ca fiind musulmani. Legea nu recunoaşte convertirea de la islamism la creştinism şi pedeapsa legală este moartea. Creştinii de origine musulmană pot fi constrânşi să se întoarcă la islam, să-şi ascundă credinţa sau să plece din ţară.

 

RUGĂCIUNE :

 •  Pentru credincioşii de origine musulmană, în special femei care se convertesc de la islam şi îşi pierd drepturile de proprietate şi copiii
 •  Pentru înţelepciune şi toleranţă în rândurile guvernanţilor pentru a le permite cetăţenilor să-şi schimbe credinţa
 •  Posesia materialelor creştine este foarte periculoasă. Să ne rugăm pentru curajul şi protecţia celor care distribuie şi împartăşesc Cuvântul lui Dumnezeu 

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Sheikh Kalifa 9,3 milioane (1,2 milioane de creștini) islam federație extremismul islamic / paranoia dictatorială

 

41 BANGLADESH

În timp ce amenințarea reală a islamismului militant creşte în Bangladeş, şi atacurile violente împotriva creştinilor se înmulțesc.

Patru creştini au fost ucişi în 2016 într-o serie de ucideri ale minorităților religioase, laicilor şi ale activiştilor politici de către militanți islamişti – unii dintre ei având legături cu aşa-numitul Stat Islamic. Convertiții de la Islam, Budism şi Hinduism se află sub presiune din partea familiior şi a comunității lor pentru ca să se reîntoarcă. Unii experimentează şomajul, divorțul, amenințările şi chiar violența – uneori sub forma violului – atunci când credința lor devine cunoscută.

 

Rugați-vă...

 •  Pentru creştinii care au părăsit comunitățile lor din cauza presiunii reconvertirii, şi pentru lucrătorii de la Porți Deschise care dau asistență şi sprijin credincioşilor
 •  Pentru ca acei creştini care sunt abuzați fizic şi psihic să cunoască vindecarea lui Dumnezeu şi să rămână tari în credință
 • Pentru ca guvernul coaliției conducătoare, Liga Awami (LA), să conducă țara cu înțelepciune şi dreptate

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Abdul Hamid 164,8 milioane (866.000 de creștini) Islam Democraţie Parlamentară Extremismul Islamic / Naţionalism Religios

 

42 ALGERIA

Familia este sursa cea mai mare de presiune pentru creștinii din Algeria, dintre care majoritatea sunt din medii musulmane.

Următoarea presiune puternică vine din lege. Ordonanța nr 06-03, introdusă în 2006 pentru a interzice întrunirile publice în scopul practicării unei credințe alte decât Islamul, a creat un mediu mai restrictiv pentru creștini. Acest lucru afectează cele mai multe locuri de cult creștin, cu excepția bisericilor catolice și a unei biserici protestante. În plus, mișcările islamiste cum ar fi al-Qaeda din Maghrebul islamic (AQIM) își fac resimțită prezența din ce în ce mai mult.

Rugați-vă...

 • Pentru ca guvernul să fie mai deschis față de creștini și să recunoască drepturile lor în calitate de cetățeni legali
 • Pentru protecția creștinilor dintr-un mediu musulman care sunt persecutați de familiile lor – să-i cerem lui Dumnezeu să îi ajute să iert
 • Să mulțumim că biserica algeriană continuă să crească: să ne rugăm ca noii credincioși să crească duhovnicește

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
președintele Abdelaziz Bouteflika 40,4 milioane (39.000 creștini) islam republică extremismul islamic

 

43 CHINA

Biserica este forța socială cea mai mare care nu este controlată de către Partidul comunist. Ca urmare , există eforturi de a restricționa modalitatea de acțiune a creștinilor. Un număr mare de creștini sunt  încă întemnițați. Violența se află la un nivel ridicat și este în creștere. Întâlnirile bisericii continuă a fi întrerupte în unele provincii chineze. Biserici au fost închise, iar proprietarii de teren sunt constrânși să înceteze a mai închiria teren penru  fi  muncit creștinilor. Credincioșii ce au avut un trecut ca budiști tibetani sau ca musulmani uygur sunt persecutați de către familii , comunități, și de către liderii religioși.

 Să ne rugăm:

 • Pentru creșterea spirituală a creștinilor ce provin dintre musulmanii uygur și dintre budiștii tibetani
 • Pentru ca Dumnezeu să pună înțelepciune și dragoste în inima creștinilor chinezi de a propovădui Evanghelia ateștilor și confucianiștilor
 • Pentru ca Christos să se reveleze El Însuși oficialităților guvernamentale care vor să controleze biserica.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Xi Jinping 1.4 milioane ( 97.2 creștini) Ateismul Socialism Oprimarea comunistă și post-comunistă

 

44 SRI LANKA

Oficial, Sri Lanka este o republică democratică și laică. Însă, Constituția sa acordă un loc preponderent budismului, a cărei supremație este admisă în comun de societate. Fiecare cetățean srilankez este considerat budist. Astfel, viața fiecăruia se organizează în jurul a trei puncte fundamentale : templul, satul și apa (pentru irigarea culturilor). Tot ce se află înafara acestui « triunghi sacru » este considerat ca o amenințare. 

În consecință, creștinii din etnia tamul sunt tratați ca niște cetățeni de clasa a doua și creștinii srilankezi, percepuți cu suspiciune, sunt obiectul calomniilor și agresiunilor. Persecuția provine în același timp din partea autorităților și a grupurilor extremiste conduse de călugări budiști care manipulează populația pentru a ataca minoritățile creștine și musulmane. 

 

Sursa persecuției

 Naționalismul religios, incarnat de Partidul Național Budist, constituie principala cauză de persecuție a creștinilor. Acest partid, care a avut o mare greutate în alegerile din 2015, are o influență până în viața cotidiană. 

 Situația creștinilor

 • Număr de creștini : 1,9 milioane
 • Dacă creștinii aparținând comunităților implantate de mult timp nu suferă o persecuție directă, cei care provin din altă religie, în special cei care erau înainte budiști, sunt considerați trădători. Ei se confruntă cu discriminarea și agresiunile fizice și verbale. 
 • Creștinii din regiunile rurale sunt cei mai expuși la persecuția violentă. Până acum, atacurile erau conduse de grupuri de extremiști budiști. De puțin timp, ele sunt conduse de călugări budiști locali care îi antreneaza pe săteni. 
 • Autoritățile locale impun creștinilor tot felul de restricții și acoperă incidentele violente provocate de budiști.

 

Exemple de persecuție

 • Ianuarie 2016 – Câțiva creștini adunați într-o biserică din districtul Kurunegala au fost amenințați fizic de un grup de călugări budiști.  
 • Septembrie 2016 – Un pastor din regiunea Ampara a primit amenințări prin telefon din partea extremiștilor budiști. Câteva zile mai târziu, poliția a intervenit pentru a întrerupe « activitățile prea gălăgioase ale bisericii ».

  

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Maithripala Sirisena 20 905 000 Budism Republică Budism

 

45 AZERBAIDJAN

Guvernul monitorizează  îndeaproape grupurile religioase şi impune o legislaţie restrictivă

Oficial, Azerbaidjan este un stat secular în care religia este tolerată. Oricum, din ţară ies foarte puţine informaţii – un semn că creştinii se confruntă cu o presiune intensă din partea guvernului. Supravegherea este atât de mare încât creştinii nu ştiu în cine să aibă încredere. Mulţi rămân izolaţi şi singuri. Autorităţile locale şi poliţia controlează întâlnirile religioase, reţin credincioşii şi confiscă materialele religioase. Credincioşii din cercurile musulmane se confruntă cu persecuţie din partea familiei, comunităţii şi imamilor locali.

Rugati-va :

 • Pentru creştini, ca aceştia să ştie în cine să poată avea încredere şi să aibă curajul de a împărtăşi evanghelia
 • Pentru îmbărbătarea şi confortul  credincioşilor din subterană şi a celor persecutaţi de către propriile familii
 • Ca Bibliile noi şi materialele de studiu să ajungă la creştinii cărora le-au fost confiscate în timpul controalelor din biserici.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Ilham Aliyev 9 974 000 extremismul islamic Republică extremismul islamic

 

46 OMAN

În Oman se practică o formă tolerantă şi paşnică de islam, numită ibadhism.

Constituţia prevede libertatea religioasă şi că apostazia nu este infracţiune – dar ea nu este respectată  de către sistemul juridic, fie că cetăţenii care şi-o asumă sunt toţi musulmani. Societatea îi marginalizează pe cei ce părăsesc islamul şi credincioşii de origine musulmană riscă să fie discriminaţi juridic şi deasemenea să-şi piardă familiile, casele şi locurile de muncă. Creştinilor străini li se permite să se închine în particular, dar facilităţile le sunt restricţionate şi întâlnirile dintre ei sunt monitorizate pentru eventuale mesaje politice şi pentru a avea o evidenţă a cetăţenilor care participă.

 

RUGĂCIUNE :

 • Pentru protecţia şi îmbărbătarea noilor credincioşi. Să ne rugăm pentru familiile lor şi ca partenerii lor de viaţă să fie atinşi de mărturia acestora
 • Pentru creştinii expatriaţi ca aceştia să fie pregătiţi mereu pentru a împărtăşi şi celorlalţi încrederea pe care o au în Isus Hristos
 • Acolo există teama că luptele din Yemen s-ar putea extinde peste graniţă. Să ne rugăm ca influenţa grupurilor radicale islamice să nu se răspândească

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
sultanul Qaboos 4,7 milioane (197.000 creștini) islam monarhie absolută extremismul islamic

 

47 MAURITANIA

Republica islamică autoproclamată, Mauritania, a fost dirijată timp de mai bine de 30 de ani de un regim militar, cu o singură și scurtă perioadă democratică în 2007. Națiunea este în teorie o democrație multipartită, dar Parlamentul său este dominat de partidul care este la putere. Mai multe grupări islamice active interferează pe scena politică mauritană, iar Al-Qaïda în Magrebul Islamic (AQMI) provoacă guvernul din 2005. 

La această situație se adaugă compoziția etnică a țării, care rămâne un factor important în viața politică din Mauritania, una dintre națiunile cele mai sărace din lume. Ținând cont de acest context, libertatea a câteva mii de creștini este restrânsă, mai ales pentru cei care au un back-ground musulman și care își păstreaza credința secretă. 

 

Sursa de persecuție

 

Este opresiunea legată de islam care afectează creștinii din Mauritania. Este exercitată mai ales de familie sau de clan, din cauza structurii sociale a populației. 

Situația creștinilor

 •  Număr de creștini : 5000
 • Trebuie să distingem creștinii străini expatriați prezenți în Mauritania de creștinii locali care au un back-ground musulman. Aceștia din urmă trebuie să-și păstreze credința secretă, din cauza influenței familiei sau a clanului asupra fiecărei persoane. 
 • Daca opresiunea (persecuția ca o menghină) este intensă asupra creștinilor, persecuția violentă (sau ca un ciocan) este mai slabă. Slăbiciunea instituțiilor și a democrației, care ar trebui să garanteze drepturile cetățenilor, nu lasă să se întrevadă o îmbunătățire a condiției creștinilor din Mauritania. 

 

Exemplu de persecuție în 2016 (nedatat, nesituat și anonim):

Un creștin* a fost constrâns să părăsească țara din cauza hărțuielii din partea membrilor familiei.
*Numele nu poate fi dat din motive de siguranță.

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Mohamed Ould Abdel Aziz 4 266 000 islam Republică Extremismul Islamic

 

48 BAHRAIN

SAceastă ţară predominant şiit-islamică este relativ tolerantă şi constituţia prevede libertatea religioasă.

Un număr mare de creştini expatriaţi muncesc şi trăiesc în Bahrain şi sunt relativ liberi să-şi practice credinţa în lăcaşuri de închinare particulare, iar evanghelizarea musulmanilor este interzisă.  Cu toate acestea, credincioşii de origine musulmană se confruntă cu presiuni din partea familiilor, a liderilor comunităţii şi a oficialilor guvernamentali. Bahrain este puternic influenţată politic de către Arabia Saudită, ceea ce face ca extremismul islamic să crească şi presiunea asupra creştinilor să continue.

 

RUGĂCIUNE :

 • Pentru cei care sunt marginalizaţi de familiile şi comunităţile lor deoarece au ales să-L urmeze pe Isus Hristos. Să ne rugăm ca ei să poată creşte în cunoaşterea lui Hristos şi să devină tari în credinţă
 • Pentru ca toţi creştinii din Bahrain să aibă întelepciune şi curaj de a propovădui Evanghelia familiilor lor musulmane, vecinilor şi colegilor
 • Pentru ca adevărata libertate religioasă să se dezvolte în Bahrain

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Şeic Hamad 1.4 milioane (179,000 creștini) Islam  Monarhie constituţională  Extremismul islamic / paranoia dictatorială 

 

49 COLUMBIA

Deşi Columbia este un stat democrat unde libertatea religioasă este garantată, există numeroase zone ale ţării care sunt controlate de organizaţii criminale, carteluri de droguri şi grupări paramilitare.

Creştinii sunt văzuţi ca o ameninţare pentru aceste organizaţii deoarece ei reprezintă o modalitate alternativă de comportament în societate. Slujbele din biserică sunt monitorizate şi creştinii care vorbesc împotriva acestor organizaţii sunt în atenţia lor. În comunităţile indigene, convertirea de la religiile tradiţionale nu este tolerată. Creştinii sunt excluşi de la ajutoarele sociale şi chiar expulzaţi din comunităţile lor.

 

Rugati-va  :

 • Pentru creştinii care sunt ameninţaţi de grupările de gherilă şi criminale, ca ei să poată rămâne fermi în faţa persecuţiei.
 • Pentru centrele de copii din cadrul Organizaţiei “Porţi Deschise” care oferă protecţie, educaţie şi îngrijire copiilor ale căror familii au fost ameninţate sau strămutate.
 • Preşedintele Santos şi liderul grupării rebele FARC au semnat un acord de pace la sfârşitului anului 2016, dar unii oponenţi spun ca înţelegerea este
  prea avantajoasă pentru liderii FARC. Să ne rugăm pentru restaurarea şi pacea acestei ţări

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Președintele Juan Manuel Santos 48,7 milioane (46 milioane creștini) creștinism (romano-catolicism) republică corupţia organizată / antagonismul tribal / intoleranţa seculară

 

50 DJIBOUTI

In acesti ani  , Republica Djibouti s-a aliniat listei tarilor unde persecutia creste mai mult dacat in oricare alta parte a lumii .

  Guvernul presedintelui cauta sa controleze in toate aspectele societatii , luand  atat libertatea de religie cat si libertatea de expresie .Credinciosii cu un trecut musulman , infrunta persecutia atat din partea familiei lor , cat si a celorlalti membrii ai comunitatii . 

 Ca  si in alte tari  din Estul Africii , Islamul radical este in crestere si este o ingrijorare majora pentru Guvern , 

 

Rugati-va  : 

 • Pentru crestini ca sa aiba libertatea de a-si exprima credinta lor
 • Credinciosii sa fie intariti ca sa-si poata arata dragostea spre cei ce-i persecuta atunci cand le sunt refuzate locuri de munca si accesul la mijloacele banesti ale comunitatii .
 • Cresterea Islamismului radical , in vecinatatea Somaliei afecteaza societatea si in Djibouti Rugati-va pentru intelepciunea  Guvernului in  a face fata la cresterea amenintarii crescande  a Islamismului radical .

 

Conducător: Populație: Religie majoritară: Formă de guvernământ: Sursa de persecuție:
Presedinte , Ismael Omar Guelleh 91.000 (11.000 creștini) Islam Republică Extremismul Islamic